Educatie Speciala

 

EDUCAŢIE SPECIALĂ

Elevii Liceului Teoretic Teiuş beneficiază de seviciile oferite de Direcţia de Sănătate Publică Alba în cadrul unui Protocol de Parteneriat încheiat între cele două unităţi în perioada noiembrie 2012 şi iunie 2013.

Obiectivul principal al proiectului îl constituie, după cum afirmă prof. Maria Lup, coordonatorul proiectului, EDUCAŢIA SPECIALĂ pentru o viaţă sănătoasă din punct de vedere a sănătăţii sexuale şi reproductive a tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani conform Legii învăţământului în vigoare.

Acest protocol a fost necesar deoarece în prezent mass-media şi televiziunea promovează emisiuni care evidenţiază lipsa de educaţie, lipsa de respect faţă de propriul nostru organism. Prin intermediul activităţilor pe care le derulăm noi, cadrele didactice, ne dorim să îi convingem pe elevi că, viaţa unui om nu se rezumă numai la sex şi nici nu este sexul punctul central al vieţii unui om mai ales preadolescent şi adolescent. Cu acestă ocazie ne propunem să-i motivăm peelevi să-şi selecteze informaţiile pe care este bine să şi le însuşască despre viaţa afectivă şi sexualitate, mai ales că în primii ani de liceu tinerii sunt vulnerabili şi uşor de maipulat în a nu-şi proteja sănătatea şi viaţa.

În săptămâna precedentă 11-15 martie a.c. elevii claselor a IX- şi a X-a din liceul nostru au beneficiat în cadrul orelor de orientare şi consiliere vocaţională de informaţiile pertinente referitoare la problemele legate de educaţia sexuală şi igienă intimă. Aceste informaţii au fost oferite cu măiestrie de d-na Dr. Adina BREAZU-medic specialist în cabinetul de planificare familială din cadrul ambulatoriului de specialitate a spitalului de urgenţă Alba-Iulia. Domnia sa a evidenţiat în cadrul discuţilor cu elevii următoarele aspecte: probleme intime precum viaţa afectivă şi sexualitatea, responsabilitatea asupra începerii vieţii sexuale, implicaţii morale, medicale, psihologice şi familiale. De asemenea a încurajat pe liceeni să conştientizeze importanţa păstrării igienei corpului, cât şi posibilităţile cele mai la îndemînă de a evita o serie de boli ale organelor genitale, oferindu-le pliante care se doresc a fi un minighid în a aborda ITS(infecţii cu transmitere sexuală).
Elevii de ambele sexe au apreciat că este”foarte util să fim informaţi despre astfel de probleme întrucât până în momentul de faţă nu ştiam nici măcar 10% din ceea ce trebuia să cunoaştem despre propriul organism cu atât mai mult cu cât organele genitale nu pot fi înlocuite”, afirmă o elevă. D-na dr. ne-a convins că noi suntem PRIMII RESPONSABILI DE BOLILE PE CARE LE PUTEM LUA ca urmare relaţilor sexuale neprotejate. Părinţii noştri de cele mai multe ori de ruşine nu ne oferă cele mai bune sfaturi, mulţumindu-se să spună fie că suntem prea mici, fie că noi ştim mai multe decât dumnealor. ” susţine o altă elevă.

dscn2039  dscn2037

dscn2040


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.