Proiectul “Istoria Regalităţii în şcoli”

Proiectul “Istoria Regalităţii în şcoli”, iniţiat de nepotul regelui Mihai I, Principele Nicolae, a ajuns  şi  în Liceul Teoretic din  Teiuş. Prin acest proiect se doreşte valorificarea istoriei naţionale în general  şi în special cunoaşterea meritelor Casei Regale a României în istoria ţării noastre.

            A fost întâmpinat la sosire de Primarul oraşului Teiuş, domnul ing. Mirel Vasile Hălălai, de doamna director adjunct, prof. Corina Oltean şi de colectivul de cadre didactice al liceului. Atât domnul primar cât şi doamna director adjunct au apreciat şi au mulţumit pentru  includerea oraşului Teiuş şi a liceului din oraş în vizita pe care Principele o face în aceste zile în judeţul Alba.

            Scopul principal al vizitei Principelui Nicolae a fost acela de a se întâlni cu elevii din liceu şi de a discuta despre monarhie, dar şi despre preocupările şi acţiunile sale.

Peste 30 de elevi, cadre didactice şi invitaţi au aflat detalii şi poveşti inedite, despre regii şi reginele României, despre acţiunile lor în momentele cruciale din istoria ţării, toate povestite pe un ton prietenos, familiar şi plin de respect fată de toţi membrii familiei regale. Pentru a aduce mai aproape istoria de tinerii nostri liceeni, Principele le-a adus acestora mai multe obiecte (fotografii, medalii) cu o mare încărcătură istorică, inclusiv o sabie din anii `30 pe care aceştia au studiat-o pentru a descoperi, cu ajutorul Principelui, faptul că în perioada regimului comunist de pe această sabie a fos “ras” la propriu numele regelui şi coroana.

Întrebările adresate de tineri Principelui Nicolae s-au referit la relaţia sa cu regele Mihai şi la învăţăturile primite de la acesta, la locurile preferate ale acestuia din România, la acţiunile umanitare pe care le desfăsoară şi nu în ultimul rând la pasiunile acestuia. De asemenea, discuţiile au abordat şi teme referitoare la societatea românească şi la planurile de viitor ale tinerilor din Teiuş.

             La finalul întâlnirii Principele a oferit în dar liceului mai multe exemplare din manualul “Istoria Monarhiei din România”. Întâlnirea s-a încheiat într-o atmosferă destinsă, elevii exprimându-şi dorinţa de a face poze cu Principele Nicolae.

            Am fost onoraţi de această vizită şi mulţumim pe această cale domnului doctor Cristian Gruiţa, care a avut un rol deosebit în realizarea ei.

                                                                                                        Prof. Nicoleta Cîmpean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.