APA este o binecuvântare!

În fiecare zi sărbătorim ceva, dar cel mai important eveniment credem că este cel dedicat esenței vieții -APA.

În fiecare primăvară ca profesori de științe la Liceul Teoretic Teiuș ne străduim, să-i motivăm pe elevii din clasele VI-XI, să perceapă într-o notă cât mai optimista mediul înconjurător. Pentru a realiza acest deziderat realizăm diverse activități dedicate pădurii, florilor, păsărilor, care nu pot exista fară apă.

În această primăvară ne-am extins activitatea prin implicarea liceelor din Ocna Mureș cu care am încheiat un parteneriat.

Tema dedicată apei din acest an a fost “Apele subterane“, ocazie cu care i-am antrenat pe elevi în a colabora mai bine între ei, a face schimburi de informații și opinii privitoare la compoziția chimică, zonele hidrografice de pe glob, și in mod special din țara noastră.

Elevii din ciclul gimnazial au realizat planșe pe care au făcut desene, au scris informații, au compus poezii dedicate apei, din care redăm următoarele versuri:”Acest pârâu, cândva cu apă cristalină,/ Curgea zglobiu în pas de balerină/ Astăzi pe malul lui stau și îngân/ Apa trece, gunoaiele rămân.” Aceste versuri ar trebui să ne dea de gândit ce facem noi conștient sau nu naturii!

Liceenii sub directa coordonare a doamnelor profesoare Sanda Jude, Rodica Coroi, Elena Căprariu  și Simona Oltean au realizat proiecte mai ample ale căror rezumat, l-au redat în programul PowerPoint în fața colegilor de clasă. Ca urmare, elevii și-au îmbogățit cunoștințele cu privire la izbucuri, gheizere, lacuri subterane, izvoare termale.

Pe parcursul derulării activităților au degustat ape minerale, ocazie cu care au identificat compoziția lor chimică și o parte din beneficiile consumului de ape provenite din diferite zone geografice din țara noastră. Au fost trecute în revistă principalele stațiuni balneare din România începând cu perioada ocupației romane și până în prezent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.