Vineri, 23 noiembrie în oraşul Teiuş s-au desfăşurat o serie de activităţi dedicate memoriei stegarului Ioan Arion din satul Agriş, comuna Iara, judeţul Cluj care în ziua de 30 noiembrie 1918, fiind în drum spre Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie, în gara Teiuş a fost împuşcat, în timp ce flutura steagul tricolor.
Elevi şi profesori ai Liceului Teoretic Teiuş au participat la aceste activităţi care se înscriu în seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri.
Astfel, la Simpozionul Naţional desfăşurat la Casa de Cultură a oraşului Teiuş au susţinut lucrări stiinţifice inspirate din evenimentele petrecute acum 100 de ani elevul Eugen Gabriel Boca din clasa a I-a cu lucrarea “Sunt moştenitor”, doamna profesor pentru învăţământul primar Maria Liliana Popa cu lucrarea “ O eroină a unirii, o luptătoare pentru unitatea naţională” şi doamna profesor Nicoleta Cîmpean cu lucrarea “Stegarul- erou Ioan Arion”. Trebuie menţionat şi faptul că în cadrul aceluiaşi simpozion s-au prezentat lucrări ştiinţifice şi de către alţi profesori de la alte unităţi de învăţământ din judeţul Alba şi din ţară, precum şi de alte persoane interesate de eveniment. Simpozionul s-a bucurat şi de prezenţa domnului conferenţiar universitar doctor Valer Moga, de la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia care a vorbit despre episodul petrecut pe peronul gării din Teiuş în preziua Marii Adunări, dar şi despre felul în care a fost şi este perceput destinul lui Ioan Arion .
Elevii Cercului de pictură al Liceului Teoretic Teiuş – cerc susţinut financiar de clubul Rotary din Teiuş- au realizat de asemenea pentru acest eveniment lucrări deosebite inspirate din istoria poporului nostru.
Şi la ceremonia de dezvelire a a bustului lui Ioan Arion de pe Aleea Personalităţilor Teiuşene urmată de o impresionantă paradă militară au participat elevii şi profesorii liceului nostru.
Nu în ultimul rând, elevii Liceului Teoretic Teiuş care activează în cadrul Ansamblului folcloric “Dor Teiuşan” au contribuit din plin la reuşita spectacolului “Obiceiuri şi tradiţii zonale: Iara-Teiuş”, spectacol ce a urmat festivităţii de dezvelire Prin toate aceste acţiuni, elevii şi profesorii Liceului Teoretic din Teiuş şi-au manifestat mândria faţă de trecutul acestui popor, faţă de jertfa înaintaşilor dusă până la sacrificiul suprem.
Prof. Nicoleta Cîmpean