Opriți violența! Spuneți nu bullying-ului!

30 ianuarie-ziua Internațională pentru nonviolență în școală

În ultimul timp fenomenul de  bullying este foarte răspândit în școlile din România, și nu numai. Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire, iar violenţa umană este una din marile probleme ale societăţii contemporane.

Pentru a putea preveni și combate comportamentul violent din mediul școlar este necesar să înțelegem conceptele de bullying și de violență și să aflăm cauzele acestora, direct sau indirect, tocmai de la elevi.

            Liceul Teoretic Teiuș în parteneriat cu Biroul Siguranță Școlară Alba a organizat câteva activități specifice pentru prevenirea și combaterea fenomenului de bullying în școală.

        Cadrele didactice implicate în acest proiect Oltean Simona, Oltean Corina, Marius-Cosmin Pintea, Mihaela Suărășan, Romina Pop, Maria Lup, Otilia Popa, Nicoleta Cîmpean, împreună cu elevii liceului au desfășurat activități reprezentative, tocmai pentru a se conștientiza efectele acțiunilor de bullying. Elevii au primit fișe în limba franceză care conțin definiții ale termenului de violență și prezentarea diferitelor tipuri de violență. După lecturarea fișelor au avut loc discuții, în limba franceză, legate de textul citit, făcându-se referire și la experiența personală a elevilor. Apoi elevii au redactat unele sloganuri antiviolență atât în limba franceză cât și în limba engleză însoțite de câte un desen sugestiv pentru sloganul ales și a fost organizată o expoziție cu desenele elevilor.

De asemenea au existat și discuții în limba engleză legate de termenul de bullying și s-a vizionat un film documentar exemplificator pe această temă.

La disciplinele fizică și biologie s-au purtat discuții despre obiecte contondente, vătămarea țesuturilor, contuzii, forța cu care se aplică loviturile pentru a fi vizibile. La clasele IX-XI, diriginții au discutat în cadrul orelor de Consiliere și orientare despre fenomenul de bullying aplicând metode moderne precum Cercul sau Brainstorming-ul.

Elevii au avut parte și de vizite ale reprezentanților Biroului Siguranță Școlară Alba, care le-au explicat consecințele violenței în școală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.