Liceul Teoretic a participat la Hour of Code, eveniment mondial susținut de Barack Obama

Liceul Teoretic a participat la Hour of Code,

eveniment mondial susținut de Barack Obama

 

În economia contemporană mondială a locurilor de muncă care necesită competenţe în domeniul programării raportul este de 3 la 1 între locurile de muncă şi absolvenţii unor şcoli ce dețin competențe în sfera tehnologiei computerelor. De asemenea se cunoaşte faptul că astăzi competenţele cheie în utilizarea calculatorului sunt reiterate atât la nivel european cât şi la nivel mondial ca fiind competenţele de bază ale secolului XXI. Cu toate acestea 90% din şcoli, la nivel mondial, nu predau informatică și elementele de bază ale programării. La nivel de unitate şcolară, Liceul Teoretic Teiuş, prin alăturarea la Hour of Code, doreşte promovarea ideii că programarea este simplă, socială şi oricine poate învăţa măcar elementele de bază ale acesteia.

Evenimentul internaţional Hour of Code, la care România a aderat anul acesta, este o campanie care oferă profesorilor şi elevilor din întreaga ţară, posibilitatea să participe la o introducere distractivă în tainele programării. Obiectivul campaniei Hour of Code este de a atrage toţi elevii din România de la grădiniţă până la facultate şi profesorii, indiferent de pregătirea pe care o au, să participe la un eveniment de o oră, în care să se evidenţieze faptul că programarea nu este complicată.

În acest an evenimentul este susţinut de Barack Obama, Bill Gates, Mark Zukerberg, guverne ale ţărilor din Europa şi lideri de opinie din întreaga lume, care, împreună, susţin că, la nivel globat, tot mai mulţi copii ar trebui să înveţe programare.

Astfel în săptămâna 8-14 decembrie 2014, Liceul Teoretic Teiuş a susţinut orice profesor, indiferent de pregătirea pe care o are, să parcurgă alături de elevi o oră în care să facă o scurtă introducere în programare.

Activitățile desfășurate s-au focusat pe dezvoltarea competenţelor de programare, utilizarea materialelor video (tutorialelor) ca instrumente de învăţare, utilizarea competenţelor de limbă engleză pentru participarea la evenimentul Hour of Code și practicarea limbajelor de codificare a informaţiilor.

Coordonatorii proiectului la nivel de unitate școlară, dir. adj. prof. Marius Cosmin Pintea și prof. Erika Tunde, susțin că trăim într-o lume înconjurată de tehnologie, o realitate pe care o experimentăm zi de zi şi ştim, noi ca profesori, că orice domenii ar alege elevii noştri, ca adulţi, capacitatea lor de a reuşi va depinde tot mai mult de înţelegerea modului în care funcţionează tehnologia.

Evenimentul Hour of Code este organizat de Code.org, o organizație non-profit dedicată extinderii educației cu privire la tehnologia computerelor și programare. Prin implementarea activităților evenimentului se are în vedere promovarea în școli și creșterea participării femeilor, dar și a elevilor ce aparțin minorităților, la dezvoltarea competențelor de programare utilizate în noile tehnologii contemporane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.