LA FRANCOPHONIE 

În fiecare an, la 20 martie, se marchează Ziua internaţională a francofoniei, dedicată milioanelor de oameni din întreaga lume, care vorbesc sau folosesc în mod regulat limba franceză.

Această dată marchează semnarea, în 1970, la Niamey (Niger), a tratatului referitor la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), devenită în 2005 Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), conform site-urilor http://www.mae.ro şi https://en.unesco.org/.

Limba franceză a ocupat întotdeauna un loc important printre limbile de circulaţie internaţională, fiind mai întâi un simbol al culturii şi creativităţii, iar apoi un vector al democraţiei şi umanismului, valori pe care UNESCO intenţionează să le promoveze. UNESCO promovează franceza, una dintre cele şase limbi oficiale şi una dintre cele două limbi de lucru ale sale.

In 2020, se celebrează cea de-a 50-a aniversare a Francofoniei, ocazie de a se reveni la origini, la spiritul fondatorilor săi, dar în egală măsură şi de a reflecta la viitorul francofoniei.

Din păcate, noi, elevii Liceului Teoretic Teiuș, nu am putut fi împreună pentru a marca evenimentul . Dar ne-am propus sa sarbatorim in mediul on line acest eveniment si am vrea sa vă împărtășim un moment filmat la pregătirea elevilor clasei a XI a Uman pentru această zi.

https://www.francophonie.org/cartable-numerique

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.