„Învățare cu stare de bine” este un proiect ce a avut ca scop generarea stării de bine în rândul cadrelor didactice și crearea unei atmosfere prietenoase și de învățare, în sala de clasă, astfel, 200 de elevi ai Liceului Teoretic Teiuș, Alba, au beneficiat de 24 de activități susținute de 10 cadre didactice, utilizând modelul stării de bine PERMA.
Pe de altă parte cadrele didactice au participat la un atelier de lucru cu privire la „Beneficiile stării de bine în învățare”, un program de activități care a fost implementat cu 200 de elevi din clasele IX-XII, scopul fiind angajarea copiilor în experimentarea „învățării cu stare de bine”.
Atelierul de lucru, coordonat de profesorul consilier școlar Mirela Popescu, a adus în prim plan modelul stării de bine PERMA, activitățile urmărind cele cinci domenii ale vieții care duc la dezvoltarea stării psihologice de bine: emoții pozitive, angajamentul în activități, relații, sensul în viață și succesul.
Cadrele didactice participante au fost stimulate să reflecteze asupra beneficiilor aduse de starea de bine socio-emoțională asupra educației sau învățării, demonstrat fiind faptul că persoanele cu o stare de bine ridicată sunt mai sănătoase fizic și trăiesc mai mult, au o performanță bună la lucru și au resurse psihologice diverse pentru a face față stresului.
Metodele dezvoltate în cadrul atelierului de lucru au condus la concluzia că ar fi de dorit să ai o viziune optimistă despre viață, să ai grijă de relațiile cu oamenii apropiați, să te implici în activități care îți fac plăcere, să îți atingi obiectivele propuse și să îți găsești sensul în viață.
Proiectul „Învățare cu Stare De Bine” este finanțat prin programul Start ONG, program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă.
„Acest proiect a promovat câteva metode care stimulează învățarea prin intermediul stării de bine, element care acționează asupra comportamentelor umane concretizându-se în performanță școlară, relații interumane solide, creșterea nivelului de cooperare și colaborare, dezvoltarea stimei de sine, îmbunătățirea abilităților de autoreglare și de coping și manifestarea unei atitudini prosociale” a declarat prof. Marius Cosmin Pintea, directorul unității de învățământ.