Proiect privind dezvoltarea abilităților socio-emoționale a elevilor de vârstă mică, derulat de Liceul Teoretic Teiuș, Alba
Cea de-a doua ediție a proiectului „Detectivi pe tărâmul emoțiilor”, a debutat sub semnul toamnei și propune o serie de activități ce vizează dezvoltarea socio-emoțională a elevilor din ciclul primar, aflați în situații de risc, din cadrul Liceului Teoretic Teiuș, Alba. Proiectul este desfășurat de Cabinetului de Consiliere și Asistență Psihopedagogică a unității școlare, doamna profesor consilier școlar Popescu Ioana-Mirela.
Activitățile de consiliere psihopedagogică de grup îi ajută pe elevii din grupul țintă să comunice și să stabilească mai ușor relații cu cei din jurul lor, să recunoască, să-și exprime și să-și gestioneze mai eficient emoțiile. Perioada de implementare a proiectului este octombrie – decembrie 2020 pentru 20 de elevi din ciclul primar, aflați în situații de risc, precum absenteism, tulburări de comportament, mediu defavorizat, situație financiară precară, părinți plecați în străinătate, părinți divorțați sau decedați și pentru 40 de părinți.
„De-a lungul timpului am observat că, de cele mai multe ori, problemele privind sănătatea socio-emoțională a elevilor pleacă din sfera familială, din cauza situațiilor de risc în care aceștia se află. În această ediție a proiectului, ne dorim să ne îndreptăm atenția și către părinți. Astfel că, ne propunem să desfășurăm activități de consiliere de grup pentru elevi prin tehnici de meloterapie, ludoterapie și art-terapie și webinarii privind sănătatea emoțională a copiilor pentru părinți”, a declarat doamna Popescu Ioana-Mirela, profesor consilier școlar în cadrul Liceului Teoretic Teiuș.
Proiectul „Detectivi pe tărâmul emoțiilor” este finanțat prin programul Start ONG, program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere și instituțiilor non-administrative.
„Acțiunile proiectului „Detectivi pe tărâmul emoțiilor” sunt binevenite la debutul anului școlar în contextul crizei socio-emoționale pe care o traversăm, deoarece testarea achizițiilor cognitive ale elevilor nu este suficientă, fiind necesară și realizarea unei evaluări a contextului familial al fiecărui elev, a dezvoltării socio-emoționale a acestora, și găsirea de soluții în vedrearea atenuării deficiențelor identificate. Activitățile și tehnicile de consiliere privind sănătatea socio-emoțională, derulate în cadrul proiectului, suplinesc cu succes scopul pentru care acesta a fost scris” ne-a declarat prof. Marius Cosmin PINTEA, directorul Liceului Teoretic Teiuș, Alba.