Fizica și muzica în cultura românească

În Europa, fiecare ţară are o zi a culturii. Această zi este legată de numele unor personalităţi marcante. Așadar „Ziua Culturii Naționale” reprezintă un eveniment important, ce nu poate fi ignorat sau tratat cu indiferență.
Ziua 15 ianuarie are o semnificație simbolică pentru poporul român, pentru că e asociată cu naşterea lui Mihai Eminescu, este ziua în care celebrăm nu doar un mare creator, dar și o zi specială a culturii naționale.
Elevii clasei a XI-a real din Liceul Teoretic Teiuș îndrumați de profesorii: Lup Maria și Tudor Bogdan au marcat interdisciplinar tema de la fizică ”Acustica-aplicații-Studiul funcționării unor instrumente muzicale cu coarde-vioara”, analizând teoretic și practic (exersând la vioară notele muzicale în funcție de frecvența cu care acestea se emit), cât și importanța cunoașterii caracteristicilor sunetelor, a nodurilor și a ventrelor în emisia și percepția notelor muzicale. În acest scop elevii au identificat: caracteristicile constructive din punct de vedere mecanic și acustic ale unor instrumente muzicale: flaut, pian, orgă, saxofon, nai pe care, le-au sintetizat în scurte prezentări powerpoint. Eleva Hari V., a afirmat că, „Făcând acest proiect mi-am dezvoltat spiritul patriotic deoarece consider că naiul este al nostru, al românilor. Am realizat că, este un instrument la care pentru a învață, ai nevoie de multă răbdare, ambiție și mai ales îndemânare. Mi-a făcut plăcere să lucrez la acest proiect”.
În cursul activității, s-au trecut în revistă câteva poezi din opera eminesciană: Lacul, La steaua, Luceafărul, Pe lângă plopii fărăr soț… acompaniate la vioară de d-l profesor Tudor Bogdan. S-au evidențiat conceptele științifice pe care Eminescu și le-a însușit în timpul studiilor la Viena și Berlin. Aceste studii l-au apropiat pe Eminescu de operele unor nume cunoscute și recunoscute ale științei: Arhimede, Galileo Galilei, J. Kepler, Isaac Newton, D. Bernoulli, Chales de Coulumb, Brown, Robert von Mayer, H. Helmholtz,R. Clausius etc., familiarizându-l cu teoriile și realizările știintifice ale momentului din domeniul fizicii(noțiuni de mecanică clasică, termodinamică și optică) și matematicii.
Participanții au concluzionat faptul că „pentru, români, Eminescu e o minune, pentru melomani o alinare, pentru necunoscători un poet, iar pentru scriitori o icoană, iar ziua de 15 ianuarie este o zi în care să celebrăm CULTURA românească și locul ei în patrimoniul universal.

DSCN6620 DSCN6621

DSCN6623 DSCN6626

DSCN6629 DSCN6632

DSCN6643

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.